Играчки за деца 0 – 1 година

 

Во раниот период на развој, играчките имаат големата улога во стимулација на развојот. Изборот на играчки во периодот од раѓање до првата години е многу значаен за развојот на детето во сите области. Родителите на децата од оваа возраст најчесто мислат дека сè што е потребно да направат за своето дете е хранењето, пресоблекувањето и други работи кои подразбираат грижа за детето. 

Иако може да изгледа дека детето на оваа возраст не може да стори многу, всушност никогаш не е прерано да започнете да играте со Вашето дете. Има многу забавни начини како родителите да си играат со своето дете и притоа да го стимулираат развојот. Играњето е одличен начин за родителите/негувателите да изградат силна емоционална врска која е од витално значење за развојот на детето.

Со избирање играчки и активности што одговараат на она што бебето е подготвено да го изврши, родителите максимално можат да го искористат времето кога бебето е будно за да го стимулираат развојот и да ја зајакнат емотивната врска.

Играчки за развој на детето од оваа возраст што треба да ги испробате:

Душеци/прекривки за на под

   • душеците за игрa на под се нешто што е потребно за секое дете. Тие ја даваат стимулацијата затоа што се во различни бои и се направени од различен вид на материјали. Со душеците за игра создавате безбедно, чисто и пријатно место за вежбање и развој на детето. Поставувањето на бебето на тврд душек/ прекривка е значајно бидејќи го олеснува менувањето на положбите (од грб на стомак и обратноо, како и вртење на страна). Различните позиции му овозможуваат на бебето запознавање на светот и предметите од повеќе перспективи и различни моторни движења кои се основа на развојот во периодот до првата година

Звучни играчки

   • слухот е едно од првите сетила кои се развива кај децата, а музиката може да има и смирувачки и стимулирачки ефект. Внимавајте песничките да бидат смирувачки со едноставен, повторувачки ритам и пробајте да му пеете на детето – гласот на родителите на децата им е омилен (и најпознат) во раната возраст. Дополнително користете едноставни тропалки кои детето може самото да ги држи во раката и да ги протресува за да произведе звук. Троплаките може да бидат во вид на алки, дрвени стапчиња и слично, на кои има ставено мали ѕвончиња или прстени

Контрастни играчки

   • бебињата не гледаат боја до возраст од околу 3 месеци. Затоа најдобро е првите играчки да бидат со црно-бел контраст. На пр. висечките играчки што се поставуваат над креветчето да бидат црно бели. Исто така странично на ѕидовите може да ставите црно – бели слики. На овој начин ќе ја стимулирате визуелната перцепција и способноста за фокусирање. Постепено внесувајте боја, најпрво црвената, а потоа и останатите основни бои и ставете му ги играчките на дофат на детето

Играчки за заби (глодалки)

   • забите обично започнуваат да растат на 6 месеци, но болката во непцата може да започне порано. Затоа во оваа фаза се дават различни видови глодалки кои ќе ги смират болките и ќе му овозможат на бебето да ги чеша непцата. Важно е тие да бидат со едноставна форма и дизајн со цел бебето да може самостојно да ги држи

Книги

   • книгите со цврсти страници и книгите од ткаенини се најдобри за малите рачиња на децата, бидејќи тие се практично неуништливи. За да детето засака книги од најрана возраст треба родителите да им читаат на децата пред спиење или едноставно да им понудат книги кои се прилагодени на нивната возраст. Тие можат да бидат со црно – бел контраст и со едноставни илустрации без многу детали
Играчки до 1 Сликовници 1